Oplevelser i Berlin - Berlin oplevelser
Aktiviteter i Berlin Arkitektur i Berlin Attraktioner i Berlin Street Art i Berlin Mad og drikke i Berlin Museer i Berlin Pladser og Parker i Berlin Shopping i Berlin Godt at vide om Berlin

Berliner Unterwelten e.V.

Berliner Unterwelten e.V.

Kom på rundvisning i beskyttelsesrum og bunkers fra anden verdenskrig og den kolde krig.


Alle storbyer har en verden under jorden, og nogle byers underverden er mere spændende end andres. Det vil jeg sige, er tilfældet med Berlins unterwelten.

Hovedkvarteret ligger i forbindelse med U-bahn 8 Gesundbrunnen. En U-bahn-station, som blev omdannet til beskyttelsesrum under anden verdenskrig. Egentlig er det ikke helt selve stationen, men omkringliggende lokaler tilknyttet stationen, der er omdannet. Man var i gang med at udvikle stationen med mange lokaler, hvor der skulle have været butikker, men mangel på penge og sidenhen en krig, gjorde at arbejdet ikke blev færdigt. Da krigen ”pludselig” kommer til Berlin, bliver der brug for beskyttelsesrum og de omkringliggende rum på denne station bliver nu omdannet, og brugt af berlinerne under bombardementerne.

Berliner Unterwelt

Berliner Unterwelt

Her kan du komme på rundvisning med dansk guide. Vi var på Tour 1 – Mørke verdner. Turen varer 90 minutter og du vil få en god portion historisk information om Berlins underverden, og tilblivelsen af beskyttelsesrum og bunkers under anden verdenskrig. I lokalerne du kommer rundt i, er der udstillet artefakter, som organisationen har fundet i forbindelse med bevarelsen af de forskellige områder af undergrunden.

De har flere forskellige guidede ture på mange sprog. Fx er der (selvfølgelig) flest ture på tysk, men der er også flere spændende engelsksproget ture. Du kan komme på tur i en halvt bombet bunker fra anden verdenskrig eller i en tunnel, som blev brugt til at flygte i under den kolde krig.

Du booker din tur på deres hjemmeside berliner-unterwelten.de
Her kan du også læse om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal i undergrunden. Fx kan det være ret koldt dernede, så der er noget varmere tøj en god idé at have med. Hav ordentligt fodtøj på, som sidder fast på din fod. Der er en tur, hvor man skal være 18 år for at komme med. Prisen for en tour er fra 16 euro.

Organisationen blev stiftet i 1997 af personer med interesse i at bevare denne del af Berlins historie, og i dag er der mere end 520 medlemmer (jan. 2021), som alle bidrager på de 12 forskellige undergrundsplaceringer.

Berliner Unterwelten er en Nonprofitorganisation, som ikke modtager hverken stats- eller kommunestøtte. Derfor er de meget afhængige af billetindtægter og donationer fra private.
 

Unterwelt

Over indgangen fra stationen til beskyttelsesrummet.
(De, der ikke kender fortiden, er dømt til at gentage den)